Šiame straipsnyje pateiksime faktus apie vištų kiaušinius ir nuo ko priklauso jų kokybė.
Kiaušinių lukštų spalva priklauso nuo vištų veislės. Paprastai būna rudi arba balti kiaušiniai, tačiau yra ir kitų spalvų, pavyzdžiui, mėlyni ar žalsvi. Svarbu paminėti, kad spalva neturi įtakos kiaušinio maistinėms savybėms ar skoniui.
Kiaušinių dydis klasifikuojamas nuo S iki XL. Dydis priklauso nuo vištų amžiaus ir sveikatos. Dideli kiaušiniai dažniausiai yra iš brandesnių vištų.
Kiaušiniai yra vertingas baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Tai vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuose natūraliai yra vitaminas D. Taip pat kiaušiniai turi choliną, kuris yra svarbus smegenų sveikatai.
Skonis gali skirtis priklausomai nuo vištų mitybos ir auginimo sąlygų. Kai kurie teigia, kad laisvėje ganomų vištų kiaušiniai turi geresnį skonį.
Auginimo sąlygos yra svarbios tiek dėl gyvūnų gerovės, tiek dėl galutinio produkto kokybės. Egzistuoja įvairūs kiaušinių tipai pagal auginimo būdą: narvuose laikomų, laisvėje ganomų ar ekologiškų vištų kiaušiniai.
Ekologinis poveikis skiriasi priklausomai nuo auginimo būdo. Laisvėje ganomų ar ekologiškai auginamų vištų kiaušinių gamyba laikoma draugiškesne aplinkai.
Šviežumo įvertinimas yra svarbus, nes jis tiesiogiai veikia skonį ir maistines savybes. Yra keletas būdų, kaip patikrinti kiaušinio šviežumą, pavyzdžiui, vandens testas.
Skaitykite: kiek laiko galioja kiaušiniai.
Skirtingų rūšių kiaušiniai gali būti tinkamesni įvairiems kulinariniams tikslams. Pavyzdžiui, didesni kiaušiniai dažnai naudojami kepiniuose, o mažesni – omletams.